2010. február 19., péntek

Riport Nagy Zitával














Hogy kerül a környezetvédelem egy színházi produkcióba?

Nagy Zita: Nonprofit szerveztünk célja, hogy a kidobásra kerülő csomagolóanyagok minél nagyobb arányban kerüljenek újrahasznosításra. Szemléletformáló tevékenységünk során olyan partnereket keresünk, akivel ezen célok megvalósításán együtt tudunk dolgozni. Elsőre mi is meglepődtünk, amikor András (Mohácsi András) azzal keresett meg minket, hogy biztosítsuk számára a díszlet elkészítéséhez szükséges hulladékot. Miután azonban megértettük, hogy miként szövi át a darabot az újrahasznosítás gondolata, már nem volt kérdéses, hogy élünk a felajánlott lehetőséggel. Így kerülnek szelektíven gyűjtött hulladékokból készült bálák színházi falak közé.

Milyen érzést fog kiváltani a szemét a színházi közönség körében?

N.Z.: A bálázott hulladék mint színházi díszlet, elsőre sokkoló látványt nyújt, így remek figyelemfelhívó eszköz, amin keresztül üzenetünket tolmácsolni tudjuk. Hozzáteszem, nem csupán a játéktér készül újrahasznosuló anyagokból, hanem a nézőtér is rendhagyó módon, az újrahasznosítás jegyében lesz kialakítva. Az újrahasznosított bálák az előadássrorozat végezetével visszakerülnek hozzánk, így az általunk szorgalmazott körfogás a díszlet esetében is biztosított. Így válik a darab valódi öko-darabbá, és mint ilyen, biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen élményt fog nyújtani minden nézőnek. És ha ez így van, elértük célunkat.

Miért lehet fontos a recycling a kulturális hírekben?

N.Z.: Nyugat-Európában a környezetünk védelme, és a szelektív hulladékgyűjtés - mint mindennapi gyakorlat - a kultúra része. A lakosság tudatába van saját felelősségének és rendelkeznek a gyakorlati ismeretekkel a szemét anyagfajtánként történő gyűjtéséhez. Tudják, hogy ez nem pusztán környezetvédelmi téma, hanem egy szociális, és etikai kérdés: vajon milyen élőhelyet hagyunk magunk után a minket követő generációk számára?

Milyen más projekteket támogat az Öko-Kord?

N.Z.: Nagy népszerűségnek örvendett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszékével közösen kiírt design hulladékgyűjtő edények tervezésére kiírt pályázatunk is. Az ötlet onnan született, hogy a hulladékgyűjtő kihelyezése még nem jelenti, hogy a szemét beléjük is kerül. Sajnos több esetben tapasztaltuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés azért nem valósulhat meg, mert nem engedik be a gyűjtőket a lépcsőházakba, irodaházakba. Innen jött az ötlet: terveztessünk esztétikus design kukákat. A közös projekt keretében 12 magyar és külföldi formatervező hallgató készített pályaművet. A formatervezett kukákat a „Design a környezetvédelem szolgálatában” című kiállításon tekinthették meg az érdeklődők. 
Emellett nyáron a MOME Maraton rendezvény keretében mutattuk be a Szemét! A forradalom otthon kezdődik című kanadai dokumentumfilmet (http://www.garbagerevolution.com). Andrew Nisker többszörösen díjnyertes munkája megmutatja a titkos utat, amit a hulladék a lakosság szeme elől elrejtve jár be a járdától a hulladéklerakóig, és rendkívül érzékletesen hívja fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés környezetünk megóvásában játszott szerepére. Ezek a projektek is mutatják, a környzetvédelem köré szerveződő munkánk során felvállaljuk a szociális, etikai üzenetek közvetítését. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése